Technieken

 

Een kat die een ongeluk heeft gehad begrijpt niet wat er aan de hand is. Ze zal willen vluchten, bang zijn en zelfs agressief kunnen reageren naar de baas toe wanneer deze haar wil helpen. Het kan natuurlijk ook dat de kat zozeer versuft of verzwakt dat hulp zonder enige tegenwerking verleent kan worden maar in alle andere gevallen zal de kat zich hoogstwaarschijnlijk verzetten tegen de behandeling

Daarom is het handig om te weten wat u in zo'n geval kunt doen om toch eerste hulp aan de kat te kunnen verlenen.

Allereerst is het belangrijk om de kat in bedwang te kunnen houden.

Hiervoor dient u een zgn dwanggreep toe te passen.

 

Dwanggreep bij de kat:

 

Een kat is het makkelijkst onder controle te houden wanneer u haar in de nek pakt en in grote badhanddoek wikkelt. Wanneer de kat onderzocht of behandeld moet worden is dit natuurlijk niet de allerbeste dwanggreep. Pak hiervoor de kat bij haar nekvel en laat haar met de poten of de grond staan. Verzet de kat zich hiertegen, druk haar dan tegen de grond aan, dit kunt u doen door uw hele hand in haar nek te leggen.

Om de buik en evt. de poten te onderzoeken zijn twee personen nodig. 

Uw assistent gaat op een stoel zitten en tilt de kat onder de voorpoten op. In 1 beweging legt hij de kat op de kop op zijn schoot en u pakt de achterpoten vast. Direct pakt de assistent de voorpoten vast. 

Nu zijn zowel de bek, voorpoten als achterpoten buiten werking gesteld en u kunt de kat met uw vrije hand onderzoeken of behandelen.

 

Hartmassage :

 

Hierover heb ik een zeer informatief filmpje gevonden op Youtube. In het filmpje wordt een kunsthond gebruikt maar op een kat is dit evengoed toe te passen

 

 

 

Beademing:

 

Een kat kan op 2 manieren beademd worden. Door middel van borstbeademing en door mond op neus beademing.

 

Allereerst de borstbeademing.

Plaats een hand achter de schouderbladen en druk gedurende drie seconden de borstkas in. Laat vervolgens snel los zodat er lucht wordt aangezogen. Wacht 2 seconden en herhaal bovenstaande actie nogmaals. Doe dit in totaal 12 x per minuut.

Wees altijd voorzichtig met deze manier van beademen. Het kan niet toegepast worden wanneer de kat gebroken ribben heeft of een wond aan de borst.

 

Mond op neus beademing:

 

Sluit de bek van de kat en trek de bovenlippen over de onderlippen. Plaats uw lippen op de neus van de kat en blaas daar krachtig lucht in gedurende drie seconden. Kijk goed of de borstkas omhoog veert. Haal uw mond weg en laat de borstkas terugzakken. Herhaal na 2 seconden bovenstaande actie nogmaals. Doe dit in totaal 12 x per minuut

 

Aanleggen van een Tourniquet:

 

Bij een ernstige bloeding aan poten of staart kunt u op de volgende manier een tourniquet aanleggen: draai een reep stof, zwachtel, sjaal of stropdas rond de poot op vijf cm afstand van de wond, tussen de wond en het lichaam. Leg een halve knoop en plaats hierop een houtje en zet deze vast met nog een halve knoop. Hierna kunt u aan het stokje draaien tot de bloeding (vrijwel) stopt. Een tourniquet brengt wel het gevaar mee dat het weefsel te lang verstoken blijft van bloed en zuurstof, waardoor het kan afsterven. Laat een knevelverband daarom nooit langer dan vijftien minuten zitten. Als u langer onderweg bent naar de dierenarts, draai de knevel dan om de vijftien minuten even los om het bloed te laten stromen en draai hem dan weer vast.

 

Verbinden van de kat:

 

Gebruik schone, eventueel steriele gaasjes op de wond en een eenvoudig, elastisch hydrofiel verband. Een diepe wond waarmee u naar de dierenarts gaat kan beter nog een laagje vette of witte watten onder het verband gebruiken. Deze materialen zijn te koop bij drogisterijen en apotheken. Zorg dat u in alle rust het verband kunt aanleggen en vraag eventueel hulp aan iemand die het dier vast kan houden en gerust stelt. Leg eerst het gaasje op de wond en begin dan met het wentelen van het verband. Kijk daarbij ‘in de rol’; zo verdeelt u het beste de druk over het verband. Begin aan de kant van de wond die het verst bij het lichaam vandaan is met afrollen en verbind vervolgens naar het lichaam toe. De eerste twee slagen gaan rondom en over het gaasje, daarna zwachtelt u naar het lichaam toe. Overlap steeds ongeveer 2/3 van de vorige slag. Verdeel de druk zo goed mogelijk. Let er ook op dat het verband wel stevig zit maar zeker niet afknelt. Verbind een ruim oppervlak, het verband kan altijd afzakken en moet ook dan de wond blijven bedekken. Aan het einde van de verbandrol kunt u het laatste stukje onder een vorige slag steken, maar let erop dat het geen prop wordt die een drukplek kan veroorzaken. Het laatste stukje vastzetten met een hechtpleister is ook een prima optie. Moet een pootverband ook blijven zitten tijdens het uitlaten van de hond dan is zelfklevend verband over het hydrofiele verband soms handig, of een speciaal verbandschoentje. Vraag hiernaar bij uw dierenarts. Ververs een verband dagelijks, of op indicatie van de dierenarts.