Vachtkleuren

 

De diverse patronen van de Bengaal bestaan ook weer uit allerlei kleuren en kleurschakeringen.

Hieronder een overzicht van de diverse kleuren van de vacht van de Bengaalse Kat:

 

1. Black Tabby:


De ondervacht is van licht beige tot geel/oranje bruin. De spots en/of de rozetten zijn donkerder van kleur, er moet een duidelijk contrast zichtbaar zijn. De Black Tabby Bengaal kent een aantal variaties in het patroon. Voor een uitgebreid overzicht verwijs ik u naar de tab Vachtpatronen, maar hier toch nog even een korte samenvatting van de diverse patronen:

Black Tabby Spotted (Kleine dondkerbruine toto zwarte vlekken in de vacht van 1 kleur)

Black Tabby Rosetted met Dougnutrozetten ( Warm gekleurde spots met een donkere rand er omheen)

Black Tabby Rosetted met Schaduwrozetten (Warm gekleurde spots met een halve donkere rand er omheen)

Black Tabby Rozetted met Pawprintrozetten (Als bij Schaduwrozetten maar dan in de vorm van een speerpunt)

Een bengaal kan in de vacht een combinatie van spotten en rozetten dragen en ook de diverse soorten rozetten kunnen terug gezien worden in de vacht van 1 bengaal.

Black Tabby Marbled (Horizontale brede en langgerekte patronen)

Black Tabby Sparbled (Combinatie tussen spotted en marbled. Een sparble draagt zeer grote rozetten)

 

2. Sneeuw:

 

Een Sneeuwbengaal heeft een lichte ondergrond, deze ondergrond kleurt creme, licht gebronsd of ivoorkleurig. 

De vacht van de Sneeuwbengaal kan rosetted, spotted of marbled zijn.

Een sneeuwbengaal kan onderverdeeld worden in 3 soorten:

 

Seal Mink 

De oogkleur wordt Aqua genoemd. Dit is een blauw/groene kleur. De Seal Mink bezit 1 gen van de Burmese kat en 1 gen van een Siamees.

Seal Lynx

De ogen van de Seal Lynx zijn blauw gekleurd. Deze kat bezit 2 genen van een Siamees.

Seal Sepia

De ogen van de Seal Sepia zijn goudkleurig. De Seal Sepia bezit 2 genen van een Burmees.

 

3. Albino

Een Albino Bengaal heeft geen zichtbaar patroon en ze zijn er in 2 soorten, rode ogen en blauwe ogen. Albino katten hebben vaak een zwakkere gezondheid en dat uit zich in doofheid, huidproblemen en zichtproblemen. Huidproblemen zijn onder andere zeer gevoelig zijn voor zon en licht. Albino komt zeer zelden voor bij de bengaal.

 

4. Blauw:

De kleur blauw zit op een recessief gen, het zgn diluted. 

De kleur blauw ontstaat dus alleen als beide ouder 1 of 2 blauwe genen bezitten.

De kleur is niet gelijkmatig verdeeld over de haren, de pigment korrels klonteren ongelijkmatig aan elkaar. Wanneer dit gebeurt passeert er meer licht door het haar en de kleur lijkt daardoor lichter.

Een Blauwe Bengaal heeft zachte gelige tot oranjeachtige ondertonen en hierdoor kleurt de vacht zacht grijs/blauw.

Het contrast van het patroon op een lichtere ondergrond verdwijnt grotendeels. Net zoals de karakteristieke gezichtsmarkeringen.

 

5. Chocolate:

Het verschil tussen een Chocolate Bengaal en een Black Tabby Bengaal bestaat uit de kleur van de staartpunt en de voetzolen. Deze is bij Black Tabby zwart gekleurd, maar bij een Chocolate bruin gekleurd.

Ook het Chocolate gen is diluted, dwz recessief.

 

6. Cinnamon:

Ook hier zit het verschil in kleur op de voetzolen en staart. Bij deze variant zijn de voetzolen en het uiteinde van de staart kaneelkleurig. Ook hier gaat het weer om een diluted gen.

 

7. Charcoal:

De charcoal kenmerkt zich door een soort wasbeermasker in het gezicht van de bengaal, een duidelijk zichtbare brede donkere strook over de rug en een veelal donkere, maar contrastrijke uitstraling.

Het charcoal gen is een diluted gen dat in combinatie met het zwarte/ melanistische gen de kleur charcoal maakt. 

 

8. Melanistic:

De Melanistic of zwarte bengaal, waarbij de vacht tot diepe zwarte egale kleuring over gaat en het vachtpatroon niet of nauwelijks zichtbaar is. 
Als ze klein zijn zie je bij sommige wel een ghostmarking. Om zwart/ melanistisch te zijn, heeft dient de kat 2 x het non agouti gen (zie genetica) te dragen.
 
Hiernaast zijn er ook combinaties van bovenstaande mogelijk zoals Zilver Melanistic (Smoke), Zilver Charcoal, Zilver Snow, Charcoal Snow, Melanistic Sepia, Zilver Lynx, Mink Charcoal, etc.
 
Naast deze variatie in kleuren bestaat ook nog verschil in de haarlengte. De meeste Bengale hebben een korte vacht. Maar soms zie je langharige tot halflangharige Bengalen. Deze variant worden de Cashmeres genoemd.
Het gen is recessief (diluted). Door het lange haar verdwijnt het patroon en het contrast. 
Ook de karakteristieke kop is hierdoor minder goed zichtbaar.
 
De halflangharige en de langharige variant zijn niet erkend, ook de kleuren Blauw, Albino, Chocolate, Cinnamon, Melanistic en Charcoal zijn geen erkende kleuren. 
 
Op de website Bengalspots, een forum over bengaalse katten, vond ik een hele duidelijke en overzichtelijke afbeeldinging. Hierin komen de verschillende vachtkleuren prachtig tot uiting.