NA DE BEVALLING
melk
De melkproductie van de moederpoes komt na de bevalling op gang. Nadat alle kittens geboren zijn, likt de moederpoes haar kittens en zichzelf uitvoerig schoon. Ze gaat op haar zij liggen, krult zich in een halve cirkel om haar kittens heen en begint te spinnen, terwijl de kittens op zoek gaan naar hun eerste voeding.
De kittens kunnen meestal goed de tepel van de moederpoes vinden: tastgevoel en reukvermogen zijn goed ontwikkeld, ze schuiven op hun buikjes naar een tepel toe en beginnen te drinken. De voeding van de eerste dagen, colostrum, zit vol met hoogwaardige voedingsstoffen die heel belangrijk zijn en bevat antistoffen die de kittens de eerste weken beschermen tegen allerlei ziekten.
Merkt u dat 1 van de kittens problemen heeft bij het vinden van de tepel, help deze dan met aanleggen. Het helpt soms om zelf een klein beetje melk uit de tepel te masseren. Het kitten ruikt dit over het algemeen goed en begint makkelijker te zuigen.
Pasgeboren kittens die niet drinken en slap zijn kunnen nog last hebben van de achterblijvende eerste taaie ontlasting (darmpek). Vaak lukt het om met behulp van veegbewegingen met een nat watje of nat washandje over de anus (zoals de moederpoes dat met de tong doet) de darmpek alsnog te verwijderen, soms moet het door een deskundige verwijderd worden. Let op: het kan ook zijn, dat er geen anusopening is aangelegd (anusatresie)
Weeg het kitten na de bevalling iedere dag. Een kitten mag niet afvallen!! Een toename in gewicht van 10 gram per dag gedurende de eerste levensweek is normaal, in de 2e levensweek is dit 20 gram per dag. Dit kan natuurlijk iets minder zijn maar een kitten mag niet achterblijven in de groei.
Dan is ingrijpen nodig dmv het geven van extra voeding. Wij voeren de kittens zelf bij dmv een voedingssonde. Hiervoor is enige ervaring en uitleg vereist (zie sondevoeding) Het voeren dmv een flesje of pipetje is erg moeilijk en het gevaar op verslikking is groot.
Groeit een kitten niet of te weinig controleer dan nogmaals op een open gehemelte. Deze kittens kunnen geen vacuum rondom de tepel zuigen en krijgen vrijwel geen melk binnen. Het melk dat ze binnenkrijgen komt gemakkelijk in de longen waardoor ze vaak longontsteking krijgen.
Dergelijke kittens hebben weinig overlevingskansen.
Temperatuur
De grootste doodsoorzaak bij pasgeboren kittens is naast onvoldoende melkopname, een te lage lichaamstemperatuur. Houd dus goed de omgevingstemperatuur in de gaten. U kunt eventueel een kruik in een hoes erbij leggen bij twijfel. Maar het mag ook niet te warm zijn, kittens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren.
Wij hebben zelf de eerste 14 dagen na de bevalling een warmtelamp boven de werpkist hangen. Dit bevalt ons erg goed, de kittens kunnen hierbij zelf de ideale plek opzoeken, zeker als de moederpoes even weg is zie je heel duidelijk dat de kittens in een mooie ronde kring onder de lamp liggen. Ze zoeken precies de plek op waar de temperatuur ideaal voor ze is.
Er wordt tegenwoordig of vaak gebruik gemaakt van elektrische verwarmingsmatjes.
Neem altijd een matje dat niet de gehele bodem bedekt zodat de kittens in staat zijn om naast het matje te gaan liggen als ze het te warm krijgen.
Meet bij twijfel de omgevingstemperatuur met een thermometer. De eerste week moet de temperatuur ongeveer 32 graden zijn, de temperatuur kan de komende weken langzaam dalen aangezien het kitten dan zelf beter de temperatuur kan reguleren.
Moederpoes
Na de bevalling zal de poes meer voeding nodig hebben. Geef haar energierijke complete voeding, b.v. een goede kittenbrok. De poes moet de hele dag kunnen eten, het is dus goed om ervoor te zorgen dat er de gehele dag voer bij haar staat. Let ook goed op dat ze bij de kittens weggaat om te eten en te drinken en dat ze naar de kattenbak gaat.
Sommige moeders blijven de eerste dag alleen maar bij de kittens liggen. Haal haar dan uit de werpkist en zet haar op de kattenbak en zet af en toe het voer en water voor haar neer, het is belangrijk dat ze eet en drinkt. De poes heeft veel water nodig om melk te produceren. Zodra de kittens zelf beginnen te eten, dan kan de hoeveelheid eten voor de moeder langzaam verminderd worden.
Het is ook zeer belangrijk om de moederpoes en haar kittens de nodige rust te gunnen na de bevalling. Wanneer er teveel lawaai is, de omgeving te onrustig is, er teveel mensen komen kijken kan het gebeuren dat de moeder erg onrustig wordt en gaat slepen met de kittens omdat ze de omgeving niet langer veilig acht voor haar kittens. In het ergste geval kan het gebeuren dat de moederpoes haar kittens dood bijt bij teveel onrust. Let hier dus goed op.
Na de bevalling vloeit de poes nog enige tijd. De uitvloeiing is de eerste dagen vaak groenig, dit is normaal. Later verandert de kleur van chocoladebruin of rood naar roze. Meestal stopt het ongeveer na 10 dagen. De uitvloeiing mag nooit onfris ruiken of zelfs stinken.
Verschonen werpkist
Na de bevalling kan de werpkist verschoond worden. Wat ons uiteindelijk het best bevalt, zijn de speciale kraammatrasjes. Deze leggen wij in de schone werpkist zodra er vruchtvliezen te zien zijn. Hiervoor heeft het weinig zin omdat de moederpoes over het algemeen vaak graaft op de ondergrond van de werpkist.
Daarvoor maken wij speciale "dekbedjes" die wij om een losse bodem trekken, die iets kleiner is dan de bodem van de werpkist. Hierdoor wordt voorkomen dat de poes de schone doeken in de werpkist voortdurend doorelkaar trekt. Leg wel tijden het "graven" van de poes wat losse doeken in de kist. Anders kan zij op zoek gaan naar een andere plek waar wel iets is om overhoop te graven.
Deze kraammatrasjes kunnen na de bevallig eenvoudig en voorzichtig onder de poes en haar kittens vandaan gehaald worden.
Deze methode voorkomt dat de kist in zijn geheel verschoont dient te worden. Sommige poezen vinden dit geen probleem maar de meeste moederdieren vinden het bijzonder storend dat de hele kist verschoond wordt.
Het kan erg veel stress opleveren.
Niesziekte bij Kittens
Als de moederpoes drager is van de niesziektevirussen, maar vooral in het geval van een dragerschap van het Herpesvirus, dan is het vrijwel onmogelijk om niesziekte bij de kittens te voorkomen. In theorie is het natuurlijk mogelijk om de kittens direct te scheiden van de moederpoes na de geboorte, maar dit is natuurlijk onwenselijk voor wat betreft de verzorging, socialisatie en de opvoeding van de kittens.
Zorg ervoor dat de moederpoes voor de dekking goed gevaccineerd is, zodat ze voldoende antilichamen over kan dragen aan de kittens via de melk.
Laat geen vreemde mensen bij het nestje gedurende de eerste 3-5 weken na de geboorte. Zeker geen mensen die zelf katten hebben.
Bezoek geen shows met andere katten uit de cattery vlak voor een bevalling van een drachtige poes en ook niet gedurende de lactatieperiode van deze poes.
Bij verschijnselen van een voorste luchtweginfectie bij de kittens, zoals niezen, snotteren en/of ontstoken oogjes: behandel met een geschikt antibiotica (bijvoorbeeld doxycycline)en oogzalf onder begeleiding van uw dierenarts. Ondersteun de weerstand van de kittens en de moederpoes.