Dekking
Vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd is uw poes vruchtbaar, ze zal dan ook krols gaan worden. Een poes heeft een seizoensgebonden cyclus.
Dit betekent dat een poes onder invloed van de daglengte in de lente, zomer en herfst meerdere keren krols kan worden. De poezen die binnenshuis leven kunnen echter het hele jaar door krols zijn. De krolsheid duurt meestal tussen de 2-19 dagen en wordt niet door alle katteneigenaren even goed opgemerkt.
(Bij de meeste bengalen is dit echter niet te missen!!!)
Vooral het begin van de krolsheid kan heel subtiel zijn. Na verloop van tijd kan een krolse poes zo in gedrag veranderen dat sommige mensen die nog nooit een krolse poes gezien hebben, vrezen dat er iets ergs met hun kat aan de hand is.
De meeste krolse poezen vertonen de volgende symptomen.
- de poes wordt aanhankelijker: loopt mensen achterna en geeft alles kopjes
- de poes eet minder, slaapt minder, wordt rusteloos en heeft minder interesse om te spelen
- de poes gaat anders miauwen: door veelvuldig een 'prr, prr' hoorbaar te maken wat soms afgewisseld wordt met luid gemiauw, dit is een lokroep voor katers
- de poes rolt over de grond en wast zich veelvuldig
- bij het aaien over de rug zakt een krolse poes door de pootjes, maakt een holle rug en trappelt met de achterpootjes.
Dit wordt ook wel lordosis genoemd. Vanaf dat moment is het zeker dat de poes krols is.
Zodra uw poes krols wordt is het verstandig om contact op te nemen met de eigenaar van de dekkater, er kan gecheckt worden of de dekkater niet toevallig een ander poes op bezoek heeft en zoniet dan kan de eigenaar van de kater eventuele voorbereidingen treffen ivm de komst van de poes.
Het is goed om even te wachten tot de poes goed krols is, dit is meestal rond de 3e dag van de krolsheid.
Wordt de poes te vroeg in de krolsheid gebracht dan kan de krolsheid verdwijnen en niet meer terugkomen.
Op deze dag kan de poes naar de dekkater verhuizen.
Meestal worden poes en kater eerst even apart van elkaar gezet, maar zodanig dat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken.
De poes kan zo even wennen aan de dekkater.
De krolsheid is direct na de verhuizing naar de kater eerst even verdwenen. Was de poes echter goed krols dan komt dit na enige uren weer terug. Zodra de poes zich weer krols begint te tonen kan ze bij de dekkater geplaatst worden.
Na enige tijd zal er een dekking plaatsvinden. De poes toont zich bereid door het achterste deel van haar lichaam omhoog te drukken, staartje opzij, trappelen met de achterpootjes en door haar voorpootjes te zakken.
De dekking zelf bestaat uit 5 fasen
1. de kater bijt in de nek van de poes en bestijgt de poes
2. pogingen tot intromissie (10 sec. - 30 min.)
3. ejaculatie (aantal sec.)
4. postcoïtale reactie van de poes: de poes reageert agressief tegen de kater
5. refractaire periode (10-30 min.): de poes gaat zich wassen
Een dekking hoeft niet altijd te betekenen dat de poes vervolgens drachtig is. Wanneer slechts één natuurlijke dekking heeft plaatsgevonden is de kans dat de poes daarop ovuleert en drachtig wordt 50%. Bij meer dekkingen binnen een kortere tijdspanne verschijnt er meer LH in het bloed. Dat is een stofje dat verantwoordelijk is voor de eisprong. Alleen wanneer dit in voldoende mate aanwezig is wordt een eisprong mogelijk. Wanneer er minimaal 4 natuurlijke dekkingen binnen 2-4 uur hebben plaatsgevonden wordt de kans op ovulatie en dracht wel 100%.
Nadat de poes zo`n 3 a 4 dagen bij de dekkater heeft gezeten kan ze weer naar huis en is ze, hopelijk drachtig.
Maak meteen een goede afspraak over een eventuele overdekking als de poes niet drachtig blijkt te zijn, maar opnieuw krols wordt. Het is gebruikelijk dat u een, maar meestal meerdere, gratis herdekkingen krijgt als de poes niet heeft opgenomen of de zwangerschap voortijdig beëindigd wordt.
Let op: Wanneer u de poes naar huis hebt gehaald, komt vaak de krolsheid weer even terug en laat zij zich door iedere kater weer dekken. Houdt de poes dus altijd strikt gescheiden van katers tot de krolsheid minstens 2 dagen over is !!!