Hartworm

 

Hartworm bij de kat wordt veroorzaakt door de worm Dirofilaria immitis. Deze worm komt vooral voor in het Middellandse zeegebied. Recentelijk wordt er steeds vaker hartworm vastgesteld bij de kat.

Hartworm wordt overgedragen door stekende muggen. Onderzoekers denken dat door het veranderende klimaat, de muggen ook in Nederland kunnen overleven. Niet iedere mug kan hartworm overbrengen. De larven worden van het ene dier naar het andere dier overgebracht als de mug steekt en bloed zuigt. 

Nadat je kat gestoken is door de mug en de larven zijn in de bloedbaan, gaan de larven naar het hart van je kat. Hier blijven de larven ongeveer 4-6 maanden, totdat ze volwassen zijn. De volwassen hartworm vermenigvuldigt zich in de longslagader. Het is hiervoor noodzakelijk dat er zowel een mannelijke als een vrouwelijke worm aanwezig is. Deze kans is zeer klein, aangezien de meeste katten maar 2-4 wormen hebben. Na twee jaar kán een worm overlijden van ouderdom. Omdat katten gemiddeld 2-4 wormen hebben, hebben ze zelden klachten. Katten kunnen na een infectie ook weer spontaan genezen zonder klachten te vertonen. Sommige katten krijgen problemen met de longen, de wormen zitten immers in het hart en de longslagader. Katten kunnen hoesten (of zelfs bloed ophoesten) en benauwd worden. Andere problemen die zich voor kunnen doen zijn niet heel aspecifiek en op meerdere ziektes van toepassing; slechte eetlust, lusteloosheid, gewichtsverlies, snelle hartfrequentie, diarree en braken.

De diagnose kan gesteld worden met een bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek is momenteel alleen beschikbaar voor jonge wormen en zal dus negatief zijn als de wormen al ouder zijn. Er bestaan uitgebreide bloedonderzoeken waarmee de diagnose duidelijker te stellen is, maar het beste advies is een echo. 

Er bestaan medicijnen die met een eenmalige kuur voldoende zijn om de hartworm te doden.

Gelukkig is het relatief gemakkelijk om hartworm bij je kat te voorkomen. Als je van plan bent om naar het zuiden van Europa te reizen, is het verstandig je van tevoren goed in te laten lichten door bijvoorbeeld je dierenarts. Neem preventieve maatregelen, zeker in de periode april tot en met november. Het beste is om je kat thuis te laten. 

 

In het algemeen geldt dat vooral Zuid- en Oost-Europa risicogebieden zijn.  Als je van plan bent met je kat naar deze landen te reizen, zorg er dan voor dat je je kat behandeld met een anti-worm middel wat werkzaam is tegen hartworm (deze middelen bevatten ivermectine, milbemycine oxime, moxidectine of selamectine). De preventieve maatregelen bestaan uit het starten met de behandeling 30 dagen na aankomst op de bestemming. Deze behandeling moet je maandelijks herhalen, tot 30 dagen nadat je weer terug bent in Nederland.