Diarree
Wanneer de ontlasting van de kat zacht of waterig is, is er sprake van diarree. Diarree is bij de kat een regelmatig terugkerend probleem. Meestal gaat het met een paar dagen vanzelf weer over. Zeker als u licht verteerbaar voedsel aan de kat geeft, zoals gekookte kip met rijst of een speciale dieetvoeding. Als de kat ook nog ziek is of zelfs moet braken, dan kan het snel slechter gaan zonder behandeling. Is de diarree bloederig en/of gaat het gepaard met ziekteverschijnselen zoals koorts, braken en lusteloosheid ga dan zo snel mogelijk met de kat naar de dierenarts.
Chronische diarree
Soms gaat diarree niet over en wordt het zelfs chronisch. De kat heeft dan misschien niet elke dag diarree, maar het komt regelmatig terug. De oorzaken van de diarree kunnen op verschillende plaatsen liggen. In de dunne darm, in de dikke darm en buiten het maagdarmkanaal.
Kenmerkend voor oorzaken die in de dunne darm liggen is dat de kat niet vaker dan normaal ontlasting heeft, maar wel grotere hoeveelheden. Ook vermagert de kat.
Er zijn een aantal oorzaken voor dunne darmdiarree. Een van de meest voorkomende oorzaken zijn worminfecties en Giardia. Dit kan aangetoond worden door middel van een ontlastingsonderzoek. Vaak werkt een ontwormingskuur dan afdoende. Bij Giardia wordt vaak behandeld met Fenbendazol. Helaas zijn de meeste stammen van de Giardia bacterie resistent tegen dit middel. Hetzelfde geld voor Metrobac, een antibiotica. Waar wij zelf enorm goede resulaten mee geboekt hebben is het geneesmiddel Spartrix. Dit is oorspronkelijk bedoeld voor duiven maar werkt uitstekend bij katten met Giardia.
Een andere oorzaak die regelmatig voorkomt is een voedselallergie. Aantoonbaar door een eliminatiedieet te geven. Hierbij krijgt de kat 6 weken lang een speciaal dieetvoer. Hierbij is het echter wel heel belangrijk dat de kat niks anders te eten krijgt. Als er sprake is van een voedselintolerantie zullen de klachten minder worden. De kat zal dan de rest van zijn leven speciaal dieetvoer moeten krijgen (zie ook Voedselallergie).
Als een eliminatiedieet ook niet helpt is het mogelijk om een endoscopie te maken, om te zien of er sprake is van een ontsteking in darm of misschien een tumor.
De oorzaak van dunne darm diarree kan ook bij de alvleesklier liggen. Dit kan aangetoond worden door een verteringsonderzoek van de ontlasting.
Heel opvallend bij dikke darm diarree is dat de kat veel vaker op de kattenbak moet. Ze moet dan steeds maar hele kleine beetjes poepen en vaak komt ook helemaal niks. Bij de kat komt dikke darm diarree maar zelden voor en de oorzaken zijn vaak dezelfde als bij dunne darm diarree. Ook de behandeling is vaak hetzelfde. Dikke darm diarree is zelden chronisch.
Om oorzaken buiten het maag-darmkanaal op te sporen wordt vaak begonnen met een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Hierbij kunnen lever, nier en schildklierproblemen opgespoord worden. Ook bepaalde virussen kunnen via het bloed aangetoond worden. Aan de hand van de uitkomsten wordt een behandelingsplan uitgestippeld. Bij nierproblemen kan een combinatie van medicatie en dieetvoer verbetering brengen. Datzelfde geldt voor leverproblemen. Ook bij schildklierproblemen helpt medicatie. Virale infecties zijn veel moeilijker te behandelen.