Braken

 

Braken is een probleem dat zeer vaak voorkomt bij de kat. Vaak is braken bij de kat onschuldig. Iedere kat braakt wel eens een haarbal uit, wat volkomen normaal is.

Deze haarballen irriteren de maagwand. Als reactie hierop gaat de kat overgeven en braakt zo de haarbal uit.

Wanneer een kat vaak overgeeft is er wel iets aan de hand. Overgeven kan diverse oorzaken hebben, zoals te veel eten, vergiftiging, infectieziekten, wormen en stofwisselingsstoornissen. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acuut braken en chronisch braken.

Bij acuut braken is het braken nog niet lang aanwezig. De symptomen zijn vaak acuut opgetreden en soms is er ook diarree aanwezig. De kat is vaak ook ziek, eet niet meer en trekt zich terug.

Bij chronisch braken zijn er al langere tijd braakklachten aanwezig bij de kat en geeft de kat geregeld over. De kat is lang niet altijd ziek en kan dus nog gewoon eten en vrolijk zijn. Soms zijn er meer symptomen zoals gewichtsverlies en verminderde eetlust. Als een kat wekelijks braakt kan je stellen dat dit niet meer normaal te noemen is. Ook spreken we van chronisch braken als er periodes zijn waarin een kat veel braakt, afgewisseld met periodes waarin de kat niet of nauwelijks braakt.

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts als een kat hevig braakt, bloed opgeeft, een gezwollen maag heeft en een erg zieke indruk maakt.

Als uw kat regelmatig braakt maar verder geen ziek indruk maakt kunt u proberen of de klachten verdwijnen wanneer u licht verteerbaar voedsel voor haar maakt. Dit kan gekookte kip met rijst zijn of een speciale dieetvoeding. Geeft de voeding over de dag verdeeld in een aantal kleine porties, bijvoorbeeld om de 2 of 4 uur. Dan krijgt de maag de gelegenheid om het voedsel optimaal te verteren. Zorg daarnaast ook altijd voor voldoende en vers drinkwater.